Autonoma droša dzīvojamā ēka

Siltuma inženierijas un tehnoloģijas katedras komanda šī gada vidū uzsāka darbu pie autonomas drošas dzīvojamās ēkas konceptuālā dizaina izstrādes.

Ēkas norobežojošās konstrukcijas ir veidotas no ballistiski izturīgiem koka karkasa paneļiem, kurus kolēģi izstrādāja projekta ietvaros jau 2020. gadā un pašreiz gaida patenta pieteikuma apstiprinājumu. Ēkas logi ir veidoti no triecienizturīgiem stikliem ar ārpusē izvietotiem slēģiem, papildus drošībai un lai novērstu telpu pārkaršanu vasarā.

Izstrādātais konceptuālais risinājums veidots loft stilā un ir paredzēts 4 cilvēku ģimenei. Ēkas plānojums veidots pēc tiny-house principa. Kopējā autonomās ēkas dzīvojamā platība ir ~26m2, kas sevī iekļauj dzīvojamo istabu, kura ir apvienota ar nelielu, bet funkcionālu virtuves zonu ~10 m2, atsevišķu telpu vannas istabai ~2,9 m2 un norobežotu guļamistaba ~5 m2, savukārt paceltajā daļā ir paredzēta vēl viena guļamistaba ar tādu pašu platību.

Telpu apkurei gada aukstajā periodā un dzesēšanai vasarā paredzēts izmantot gaiss-gaiss siltumsūkni, savukārt karstā ūdens sagatavošanai – boilers un saules kolektori. Visa ēkai nepieciešamā elektrība var tikt saražota ar uz jumta uzstādītiem PV – saules paneļiem un dīzeļģeneratoru. Tāpat telpās ir paredzētaarī gaisa attrīšana un recirkulācija.

Autonomās dzīvojamās ēkas dizaina izstrādāšanas mērķis ir radīt ēku, kura pilnībā spēj saražot savai darbībai nepieciešamos energoresursus, neizmantojot pieslēgumu ārējām inženiersistēmām, vienlaikus nodrošinot to iemītnieku drošību.

Atšķirībā no tirgū pieejamajiem risinājumiem šādam ēkas konceptam ir dubulta izmantošanas funkcija. Ikdienā to var izmantot kā vasarnīcu, viesu vai pagaidu dzīvojamo ēku, savukārt ārkārtas situācijās tā nodrošina drošu un salīdzinoši komfortablu patvērumu dažādu katastrofu vai nemieru gadījumos.

Pašreiz kopā ar kolēģiem turpinām darbu pie dažādu konceptuālo risinājumu variantiem un aktīvi meklējam sadarbības partnerus šīs idejas attīstīšanai tālāk.